Autor Téma: Staré hračkárske obchody na Slovensku  (Prečítané 25704 krát)

Odhlásený janicko

  • Príspevkov: 317
  • Petržalka
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #30 : 21. August 2017, 22:14:55 »
Ako som cez vikend prechadzal po juznom Slovensku, zastavil som sa v zopar hrackarstvach v okresnych mestach. Nemyslim cinana, ale take klasicke hrackarstva ktorych je coraz menej.
Dostupnost lega sa tu blizi k nule.
Ako som sa bavil s predavacmi-majitelmi, rozdelil by som obchody do dvoch skupin:
- lego nepredavame, je to pre zakaznikov drahe, mame kompatibilne stavebnice (rozumej fejky) ktore su X-krat lacnejsie
- lego nepredavame, pripadne predavame vo velmi obmedzenom mnozstve pretoze sice mame X rokov podpisanu zmluvu so zastupenim ale nam nedodavaju.
Preco mam pocit ze dobre uz bolo...
bye

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #31 : 30. September 2017, 01:16:04 »
Precestoval som toto leto par tisic kilometrov po Slovensku. A samozrejme na vacsine ciest som pozeral aj obchody, ci obchodiky kde by mohli byt hracky. Pochopitelne kvoli LEGU. Faktom je co tu uz bolo vyssie spomenute - LEGO z obchodov na Slovensku mizne. Ono miznu aj samotne obchody. Nebavime sa o velkych retazcoch, ale o mensich obchodoch - hrackach, papiernictvach, zmiesanom tovare. Cim dalej, tym menej ich je. Zato sa brutalne rozmahaju Azia Shopy! Pomaly v kazdom mensom meste, alebo uz aj dedine je Azia Shop! Niekde uz aj dva. A scenar ten isty - pri pokladni miestna (biela) zena a vedla stoji sikmac(ka) co tomu sefuje. Sortiment vsade ten isty - zmiesany tovar rozneho druhu Made in China.
A ak aj narazim este niekde na hracky kde maju LEGO - rok co rok uz je tam toho LEGA menej. O nejakych vzacnejsich ulovkoch mozem uz iba snivat! Aj to zakladne LEGO uz ubuda. Ale bavim sa s predavacmi. A pytam sa. Vela sa pytam. A vela sa dozviem napriec celym Slovenskom. Najcastejsie sa stava ze ked sa spytam na LEGO, dostanem pozitivnu odpoved, ale ukazu na klon. Pre nich je z 90% kazda stavebnica z kociek (niektore sa na LEGO ani nepodobaju) LEGO. Ked oponujem, tak dostanem odpoved ze to je to iste. No a potom sa zacnem zhovarat. Z tych X rozhovorov to mozem zhrnut asi takto: LEGO nemaju, pretoze to by v danom regione (ale uz je to podla mna celoplosne) ludia nekupili. LEGO je drahe, klon je lacnejsi a dietatu da to iste. Ze je to ilegalny klon? Ze je to z nezdravych materialov? Hm - vacsinou sa pokrci plecami. Proste LEGO by nepredali. Ale mal som rozhovor aj s jednym majitelom obchodu v Martine (zobral som u neho zopar LEGA a daroval mi aj reklamne putace, jeden uz bol aj vo Dvoroch). A on mi povedal tiez zaujimavy dovod, preco predajcovia upustaju od LEGA. Obchodne zastupenie LEGA ich doslova buzeruje! Musia fotografovat regaly ako maju umiestnene produkty a posielat fotografie, reporty,... no cista buzeracia! Dalsim dovodom su ceny za ake im davaju LEGO. Nemozu si tam dat skoro ziadnu marzu. Ak si daju, tak su tie ceny tak vysoke, ze im to nik nekupi. Konkretne tento pan predaval kedysi LEGO. Ale aj vdaka spomenutym faktom musel s LEGOm zial skoncit. Nepredavalo sa. V Martine! Miesto toho mi ukazal cinske klony, ktore ma. A tie sa predavaju.
Skratka a dobre - malym obchodom sa LEGO uz neoplati predavat (bolo tomu kedysi inak) a ludia aj tak kvoli cene preferuju klony. Trend urcite nebude opacny (TLG pre to nic nerobi - skor naopak), a teda slovenske deti budu mat v blizkej buducnosti viac klonov ako LEGA. Chapem, ze na Slovensku ludia nemaju peniaze (hlavne v juznych a vychodnych regionoch). Ale tym padom je to zacarovany kruh - LEGO nezlacnie a ludia viac penazi mat tak skoro nebudu. Neviem co s tym. Nevidim riesenie.

Odhlásený matej

  • Príspevkov: 760
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #32 : 01. Október 2017, 09:11:26 »
Najlepšie je na tom u nás kde boli aspoň klony tak dnes tam ani klony nie sú. V minulosti u nás  všade sa predávalo Lego teraz len jedno hračkárstvo predáva.
Ale ja si myslím že tie malé obchody likviduje veľká konkurencia napr. Dráčik ešte tam máš lepšiu cenu tak načo kupovať v malých reťazcoch keď  to majú drahšie, je tu aj Alltoys ktorý tiež ma stále nejaké zľavy a bonusy k nákupu. 
Lego je strašne už predražené a na Slovensku nemáme veľké platy tak ľudia sa snažia kupovať všetko lacnejšie.
Väčšinou ľudia kupujú aj vo výpredajoch v Tescu a inde (Ja skoro všetko za polovičnú cenu mam) račej dám menej než podporovať drahé Lego. Kvalita posledné roky ide dole a vždy mne napr. v stavebniciach chýbali dieliky áno da sa to objednať zadarmo ale za tie ceny by tam nemalo nič chýbať alebo dieliky sa lamu v ruke.
Klony fejky niekedy robia lepšie stavebnice než originál napr. ja som mal hasičke veľké pekne auta alebo stavebne stroje ktoré nerobí lego to je veľká škoda, v minulosti aspoň  bola séria Model Team a myslím si keby bola dnes tak by bol predaj veľký.

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #33 : 01. Október 2017, 22:24:25 »
Je to smutné, určite je to nami nepochopiteľnou polikou predaja LEGA. A kto ho vlastne oficiálne zastupuje na Slovensku? Tí obchodníci to museli posielať do centrály? alebo nejakej našej pobočke?

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #34 : 02. Október 2017, 09:23:02 »
LEGO Trading, a.s. s centralou v Prahe. Tie fotky regalov museli posielat samozrejme im, nie Danom. Bolo tam toho viac co mi hovoril (a potvrdili mi to aj inde), takze s LEGOm sa tu fakt tazko podnika.
Pripajam este jednu fotku predajne na Michalskej! ;) Chcelo by to rozhovor s niekym kto tam robil. Bud otec michalmartinec-a, alebo (asi) pani z Race, ktoru som tu uz tiez spominal.

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #35 : 02. Október 2017, 12:08:29 »
Takže Pragocentrizmus funguje stále aj v Legooblasti. Škoda že majú takúto politiku, v minulosti bol opačný trend a sieť predajní sa rozširovala.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #36 : 02. Október 2017, 14:35:19 »
................. Trend urcite nebude opacny (TLG pre to nic nerobi - skor naopak), a teda slovenske deti budu mat v blizkej buducnosti viac klonov ako LEGA. Chapem, ze na Slovensku ludia nemaju peniaze (hlavne v juznych a vychodnych regionoch). Ale tym padom je to zacarovany kruh - LEGO nezlacnie a ludia viac penazi mat tak skoro nebudu. Neviem co s tym. Nevidim riesenie.

zial vidim to aj ja, a to nie len u nas... staci ist na dovolenke do nejakeho maleho obchodu s hrackami - 90% stavebnic tvoria cinske klony. Co je na zaplakanie je aj fakt, ze cenovo to casto nejako extra nevyhrava nad legom. Lenze predajca ma z toho vacsiu marzu + tipol by som ze aj distribucia je viac flexibilna + nemusi zapasit s nejakymi oficialitami ohladne spravnej prezentacie lega. Asi volakedy mal snahu predavat lego, ale ked narazil na neschopnu distribuciu a male marze, skoncil pri klonoch. Dokonca tie klony prenikaju aj do letiskovych shopov... a v takej azii je ten pomer este brutalnejsi - no kto by kupil lego za cenu polovice platu, ked to iste, len s len trochu nizsou kvalitou moze mat za tretinu. A ked zisti, ze nejaky tlsty american s neporovnatelnym platom kupuje lego za polovicne az stvrtinove ceny, tak padaju aj posledne zvysky moralky ohladne nejakeho autorskeho prava...
No lenze TLG to ma na haku a hlavou je niekde v oblakoch, riesi len velke zapadne trhy.
Paradoxne, ako je u beznych, chudobnejsich ludi lego na ustupe, mam pocit ze rastie u nas pocet AFOLov...

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #37 : 02. Október 2017, 14:42:57 »
Paradoxne, ako je u beznych, chudobnejsich ludi lego na ustupe, mam pocit ze rastie u nas pocet AFOLov...

Pozor - nemylit si AFOLa s priekupnikom!

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #38 : 02. Október 2017, 14:49:30 »
Pozor - nemylit si AFOLa s priekupnikom!

ne myslim normalnych ludi, co maju slabost na lego...

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #39 : 02. Október 2017, 18:09:27 »
Tak ja mam pocit, ze pribuda prave tych kseftarov.

Odhlásený Neymar

  • Príspevkov: 134
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #40 : 02. Október 2017, 22:05:05 »
Tak ja mam pocit, ze pribuda prave tych kseftarov.
Ale vďaka tomu, že ich je viac, sa dájú kúpiť staršie sety za lepšie ceny. Ak by nebolo týchto "dobrodincov", staré sety by boli nedostupné a navždy stratené... :oldman:

Odhlásený martinn

  • Príspevkov: 1428
    • bricksets
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #41 : 12. Október 2017, 13:55:14 »
Predajňa v Rači.
Málo ľudí si dnes spomenie na predajňu LEGO na rohu ulíc Ondrejská a Žitná. My s Reném sme sa na toto miesto vybrali niekoľko rokov po jej definitívnom zatvorení, vypátrať históriu. Privítali nás zaprášené pozamykané dvere bez menoviek a hluché zvončeky. Tak sme sa rozhodli čakať či sa náhodou neobjaví staršia pani na modrom Renaulte Thalia, ktorý tam zvykol parkovať a ktorú bolo v predajni vtedy dosť často vidieť. A aj sa po pol hodine ten Renault objavil, čakať sa oplatilo. Vystúpila z neho vitálna, na naše počudovanie osemdesiatdvaročná dôchodkyňa, mama bývalej majiteľky predajne pani Mýtnej. A rozhovor sa mohol začať. „To viete, prišla za mnou po revolúcii kamoška Vikina zo štátneho podniku Imex (podnik zahraničného obchodu)... Vikina už nežije... že či nechcem predávať LEGO, je tu plný kamión a treba vyplatiť na colnici 100 000 za to, nikto to nechce...“ A tak sa naša stará pani, vtedy v najlepších rokoch, zamestnankyňa riaditeľstva OTEXU a neskoršia majiteľka jednej predajne textilu dohodla s jej dcérou že si práve tá jej dcéra - pani Mýtna otvorí predajňu LEGA. Išli na colnicu, zaplatili v hotovosti, pred dom im zacúval kamión a vyložil, potom pokračoval do Budapešte. Robieval sa rozvod – Praha, Bratislava, Budapešť. Z dánska jej poslali regále presne na mieru, propagačné materiály, boli si to aj nafotiť, vraj náš človek zamestnaný v LEGU. „Dcéra bola aj v Dánsku v LEGU a aj v LEGOLANDE, predajňa sa dánom páčila“. Objednávali čokoľvek čo vtedy LEGO vyrábalo, išlo to ľahko podľa výrobných čísiel, faxom priamo z Dánska po zrušení Imexu. LEGO malo v Topoľčanoch veľký sklad pre Slovensko – v bývalých skladoch OTEX-u. V predajni zamestnávali aj predavačky, „ale to viete vždy zmizlo nejaké LEGO..“ a tak sme predávali sami, aj môj syn... aj hocikedy keď mi niekto zavolal že ide gratulovať a potrebuje lego a bola sobota večer, zišla do predajne a predala zákazníkovi čo chcel, vždy som mala obchodného ducha“.  Veľké obchodné domy ktoré sa po roku 2000 v meste otvárali ale urobili koniec tejto útulnej predajničke a bolo čoraz ťažšie prežiť a konkurovať veľkým reťazcom. LEGO postupne dopredala, rozdala vnúčatám, regále kúpil nejaký zákazník do skladu po tom ako z neho zmizla posledná krabica. Predajňa skončila, priestory prerobili na byt a všetko upadlo do zabudnutia. Nezachovala sa ani žiadna fotografia, takže tie regále plné LEGA z rokov 80-tych a 90-tych ostanú už len v našich spomienkach. Sme radi, že sme túto pani zastihli ešte v zdraví a plnom rozume a mohli sme tak pre ďalšie generácie zaznamenať kúsok histórie predaja LEGA v porevolučných rokoch, aj keď presné roky otvorenia a uzavretia prejane si už pani nepamätala. Asi jediná pamiatka je letáčik ktorý mám nalepený na zošite s obrázkami mojich LEGO setov.
Martin Nýdr a René Virsik 12.10.2017
« Posledná zmena: 12. Október 2017, 14:26:16 od martinn »

Odhlásený legoholik

  • Príspevkov: 501
Re: Staré hračkárske obchody na Slovensku
« Odpoveď #42 : 12. Október 2017, 14:31:59 »
ja si ten obchodik pamatam.....bol v priestoroch rodinneho domceka hned na rohu pri  svetelnej krizovatke a dnes ma cez ulicu benzinku. ja som tade chodil casto kazdy tyzden do PK a dodnes lutujem, ze som sa tam nezastavil. neviem preco som sa mu vzdy vyhol. co uz.

Ale ked tu s  spominate male obchodiky, tak este jeden na Vlasteneckom namesti v Petrzke odolava ako tak. Ale ked sa tam nahodou zastavim a pustim sa s panom majitelom do reci, tak tiez nevie najst dobreho slova na dnesnu politiku predaja lega na Slovensku. Velke retazce ako Alltoys a pod. maju vo vsetkom vyhodu a mozu si vsetko dovolit. Maly uz len zivoria. A este jeden obchodik je tesne pri namesti na Hrnciarskej ulici v Kosiciach. Bol som tam, len skoda ze pani majitelka tam nebola, len predavacka. Ta majitelka je este stara skola, co s legom robi tusim odkedy sa tu v nasich koncinach objavilo. Mali tam aj nejake lega zo starych cias, perfektne roztriedene nahradne dieliky, kopec figov a ich casti no paradny obchodik. Skoda, ze takych nie je viac uz.

a pri tych starych fotkach co su tu vo vlakne .....a najma ten obchodik na Michalskej....nuz i slzu som vyronil chlapci....nadherne spomienky a kludne ma zaradte do klubu hardcore nostalgikov  :oldman: