Mňa skôr zaujali tie štatistiky v tom článku (áno, mám rad grafy a dáta
)
Sú tam dva grafy (viď pridaný kompozitný obrázok s lepšou mierkou, lebo z neznámeho dôvodu dali na rovnaké dáta iný rozsah Y osi raz max 500 raz 600)
V oboch sú porovnané po setoch : aktuálne ceny v Nemecku, plánované (uniknuté) nové ceny v Nemecku, priemer krajín, maximum z krajín.
V prvom sú zahrnuté oficiálne ceny všetkých krajín s Eurom (okrem Malty a Cypru ktoré nemajú oficiálne obchody)
V druhom len krajiny ktoré TLG má považovať za Západnú Európu (keďže v oficiálnej správe sa hovorí o korekcii pre "západnú Európu" ... a pri tejto selekcii to vyzerá horšie pre Nemcov*
)
Na priloženej mape sú v prvom aj modré aj oranžové krajiny, na druhom grafe len modré.
* samozrejme z nemecko centristického pohĺadu sú nasrdení keď porovnanie cien pred a po je v ich neprospech
Pre (nielen) našinca je tam zaujímavé niečo iné
- predtým mali Nemci nižšie*** alebo rovné** ceny voči priemeru prvej aj "západnej" druhej skupiny. O maximách ani nehovoriac
- tento rozdiel sa zmenšil po započítaní len "západných krajín", po odrátaní na mape oranžových priemerná cena setu klesla
Inými slovami dané sety sú v oranžových krajinách viac východných častí EÚ (poväčšine**) drahšie ako v modrých krajinách. ** výnimkou sú sety 10270,10272,10273, tj modulár, štadión a strašidelný dom - ktoré majú rovnaký priemer ako cena u Nemcov, tj stoja rovnako všade
*** úplnou výnimkou je 21319 Central Perk, kde vďaka francúzskej o 10 Eur nižšej cene je západný priemer nižší ako Nemecká cena. Avšak započítanie oranžových krajín ho
dostane tam kam patrí tj v priemere drahšie ako u Nemcov
- určitú rolu hrá samozrejme aj DPH ktoré je v Nemecku s 19% po Luxemburgu (17%) 2. najnižšie. Tu je rozdiel či sa porovnáva s maximálnou cenou, tj jednou krajinou kde to naozaj výhrá často niekto s najvyššou DPH ako "oranžové" Grécko či Fínsko kde je 24%. Avšak v priemernej cene sa toto roztápa keďže sú tam krajiny ktoré to DPH zas ťahajú dole, celkovo ten priemer ma DPH cca 21,2% keď sa to premietne do absolútnych cien tak je to +1.5% oproti Nemecku, v mierke grafu jednopixelová čiara ako napr oddelovač 100kovej hranice. Aj v grafe je vizuálne vidieť že Nemecko
je bolo na tom lepšie ako zodpovedá len započítani DPH.
No tak prišlo aj na nich
Teda z pohľadu tých čo nakupujú v Rakúsku aj na nás
Keďže Nemeckú stránku zaujímajú lenbudúce Nemecké ceny tak na to ako to skončí inde si počkáme.
disclaimer. Je to založené na ich grafoch a údajoch, ja som si overil len pár extrémov a tie sedeli