Autor Téma: 42049 - Mine Loader - minirecenzia  (Prečítané 11751 krát)

Odhlásený smoox

  • Príspevkov: 58
42049 - Mine Loader - minirecenzia
« : 09. Február 2017, 10:15:32 »
Úvod, Balenie
Stavebnica: 42049 – Mine Loader
Rok: 2016
Odporúčaná cena: 45EUR
Počet dielikov: 476
Cena za dielik: 0,095EUR

Na nákup stavebnice som využil 20 eurový darčekový kupón uplatniteľný okrem iného aj v Tescu, takže za 25EUR to nebol až taký bolestivý nákup. :-)

Ilustrovaná krabica ukazuje „nakladač“ v zápale práce.

ila_rendered

Pomenovanie nakladač (loader) považujem v tomto prípade za mierne pritiahnuté za vlasy. Ak sa povie nakladač, väčšina ľudí si skôr ako nejaké klepeto so súdkom, predstaví stroj s veľkou nakladacou lyžicou. Do momentu, než som videl obrázok podobnej mašiny v reálnom nasadení, tak som akosi pochyboval o tom, že podobný stroj reálne existuje. Ale existuje. A čuduj sa svete, má vpredu lyžicu... :-)

ila_rendered

Škatuľa obsahuje štyri neočíslované vrecká s dielikmi, návody (výnimočne papierovú verziu aj pre B model), kolesá a nálepky. Dielikov nie je veľa, vytriedenie zaberie len pár minút.

ila_rendered

Stavba
Stavba začína zadnou nápravou. Model nie je 4x4, nebosahuje žiadne diferenciály. “Kľúčové“ je ľavé zadné koleso, ktoré dáva do pohybu dvojvalcový motor i zadný ventilátor / chladič.

ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered
Zadná náprava

ila_renderedila_renderedila_rendered ila_rendered
Motor

Ďalšie kroky vytvárajú základ pre ovládanie klepeta a zatáčanie do strán – sústava niekoľkých 12 a 20 zubových kolies.

ila_rendered

V kroku 17, resp. 51 som objavil menšiu chybu v návode. V kroku 17 osadíte na žltú sedmičkovú osku červenú zarážku (v manuáli zvýraznené šípkou), no v kroku 51 chýba – žltá os je voľná.

ila_rendered ila_rendered ila_rendered

Následne pokračujeme kompletizáciou prednej nápravy s veľkou točňou, ktorá presne zapadne pod 12 zubové čierne koliesko, napojené na osku so spartanským „volantom“ z ďalšieho ozubeného kolesa.

ila_rendered ila_rendered ila_rendered

Pre mňa najzaujímvašia časť bola stavba predného klepeta, ktoré sa v konečnom dôsledku roztvára a zatvára pomerne komplikovane, resp. neprakticky cez dalšie 12 zubové koliesko za kabínou. Osobne by som privítal nejaký rýchlejší prevod, pretože sa pohybuje naozaj pomaly. Klepeto má dve vertikálne polohy, v nižšej uchopíte materiál / náklad, zovriete ramená a tiahlom v prednej časti zodvihnete.

ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered

Ako posledná sa osádza kabína s majákom, zadný nárazník kryt na pravej strane pozostávajúci zo 4 päťkových žltých rovných ramien.  Nálepky sa na model aplikoujú priebežne, ja nechávam svoje sety bez nich.

ila_rendered ila_rendered

Zostávajúce dieliky.

ila_rendered

Stavba modelu (vrátane triedenia dielikov) mi zabrala zhruba 90 minút. Až na zopár detailov ide o súmernú stavebnicu, návod však už tradične pristupuje k skladaniu tých istých častí mierne odlišne a tak nemáte pocit, že skladáte repetitívne to isté.

ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered
Kompletný model

Pre lepšiu ilustráciu mierky prikladám aj spoločné fotografie s nakladačom Volvo a video z praxe.

ila_rendered ila_rendered ila_rendered




Záver
Suma sumárum, set 42049 je pre mňa nie príliš atraktívnym modelom po dizajnovej stránke. Hrateľnosť je celkom solídna, moje dve baby zabavil na rovnaký čas ako RC Volvo 42030. :-) Na internete sú k dispozícii rôzne modifikácie, ktoré dopĺňajú už spomínaný pohon 4x4, diferenciály, či nakladaciu lyžicu. Zložil som aj B model, ale ten je na tom s hrateľnosťou oveľa biednejšie, môžete mu tak akurát zodvihnúť a roztočiť výpadlo.

ila_rendered


« Posledná zmena: 09. Február 2017, 10:27:43 od smoox »

Odhlásený danny01

  • Príspevkov: 120
Re: 42049 - Mine Loader - minirecenzia
« Odpoveď #1 : 09. Február 2017, 10:35:18 »
Dakujem za recenziu. Zdal az teraz vidim, aky "vykradnuty" cely set je. Celkom ma to prekvapilo. Napriek tomu vyzera hotovy dost dobre.

Paradne spravene fotky!!!

Odhlásený drdano

  • Príspevkov: 784
    • Moja zbierka @ BrickSet.com
Re: 42049 - Mine Loader - minirecenzia
« Odpoveď #2 : 09. Február 2017, 10:45:41 »
Tak toto je set z kategorie malych, ktore nie su primarne urcene AFOL-om a zberatelom, ale skor TECHNIC-zaciatocnikom na obchytkanie si celej temy TECHNIC. Vzhladom na rozmery a pocet brickov je set funkciami "nabity", mne sa paci. Recenzia vyborna, co sa tyka navodov a chyb v nich - to je dost caste, ja som ich objavil uz zopar, ale napr. na fore EUROBRICKS som kedysi davno nasiel cele vlakno k tejto teme a to som kukal, kolko chyb v navodoch najdes...  >:D
MUDr. Dano K. (My collection @ BrickSet.com: http://brickset.com/sets/ownedby-mucdanny)

Odhlásený danny01

  • Príspevkov: 120
Re: 42049 - Mine Loader - minirecenzia
« Odpoveď #3 : 09. Február 2017, 11:06:33 »
Nemyslel som to tak, ze sa mi model nepaci. Ale z katalogu som mal pocit, ze ide o prepracovanejsi set. Preto ma prekvapili detailnejsie fotky z recenzie.
A ano, suhlasim, ze na takto maly model ma dost funkcii a je to pekny zaciatok pre Technic zaciatocnikov.
Recenzia super. A set si (aj) vdaka nej kupim  ;D

Nieco podobne som mal aj u volvo bagra 42053. Az ked som ho dostaval (teda priatelka, ja som len podaval  :-[), tak som objavil aky bohovsky je.
« Posledná zmena: 09. Február 2017, 11:08:42 od danny01 »

Odhlásený MMX

  • Príspevkov: 108
    • Moje sety.
Re: 42049 - Mine Loader - minirecenzia
« Odpoveď #4 : 09. Február 2017, 16:36:05 »
rasne spracovana recenzia aj fotky  (y)

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: 42049 - Mine Loader - minirecenzia
« Odpoveď #5 : 09. Február 2017, 21:47:22 »
Ja som mal postaveny na 85% aj vlastny model "C". Konstrukcne podobny prave spominaneho Volva, len som so zostavajucich dielikov nevedel urobit poriadne kabinu. Inak suhlasim s tym, ze je to set urceny ako vstup to sveta technic aj ja som ho s tymto zsmerom kupoval. Recenczia je perfektna az na ten preklad ktori sa nepreklada doslovne a tiez to pomale otvaranie kliesti je realne urobene ma to svoje dovody .
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.

Odhlásený smoox

  • Príspevkov: 58
Re: 42049 - Mine Loader - minirecenzia
« Odpoveď #6 : 10. Február 2017, 11:38:32 »
dakujem za komentare.

suhlasim ze ide o akusi "vstupnu branu", aj pre mna to bol jeden z prvych Technic setov. funkcionalita slusna, len mne osobne ten dizajn moc nereze (ale to je individualne)

Citovať
az na ten preklad ktori sa nepreklada doslovne a tiez to pomale otvaranie kliesti je realne urobene ma to svoje dovody
mozes byt konkretnejsi? ktore slova sa neprekladaju a preco su tie klieste pomale? dik

Odhlásený Anupew

  • Príspevkov: 367
Re: 42049 - Mine Loader - minirecenzia
« Odpoveď #7 : 10. Február 2017, 14:21:15 »
Tak u nas sa to vola " mobilne manipulacne zariadenie" konkretne tento typ je prisposobeny na uzke a male priestori. Tie klieste su pomale pre to by sa zabranilo poskodeniu prenasaneho telesa. Masiny este ak sa nemylim nemaju senzor ktory by spomalil uchop a zabranil tak poskodeniu. Preto je to takto vyriesene mechanicky. Podobne ako napr. hydraulicke noznice co pouzivaju hasici.
Kocka ku kocke sadá, krásny setík sa už skladá.