Autor Téma: MicroCITY  (Prečítané 49974 krát)

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: MicroCITY
« Odpoveď #225 : 24. September 2020, 13:17:18 »
Buďova bytovka sa dá "obložiť" z oboch kratších strán (napr. zeleňou) tak, aby vytvorila dostatočne široký modul pre napojenie ciest širších modulov, prípadne sa tam dá "dopojiť" niečo úzke, napr. nejaké stánočky s občerstvením, kiosk, garáže a pod. ...

Netvrdím, že sa nedá, len že sa to komplikuje. Aktuálne máme 6 objektov 1x1, 2 objekty 2x2 a po jednom 1x2, 1x3 a 1x5. Tj. z 24 modulov sú 3/4 v nejakých blokoch, kde to bude potrebné riešiť. Pôvodný zámer bol, aby sa to vyskladalo jednoducho. Skúsim nahrubo namodelovať alternatívu z minimalistickými úpravami a s Reného úpravou(zrušiť cesty zo zakladných modulov) a uvidíme, čo z toho vzíde.

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: MicroCITY
« Odpoveď #226 : 06. December 2020, 09:55:31 »
Nevedel som, či tu, alebo do mojich CAD výtvorov, ale tak začal som to už stavať aj naživo vďaka projektovej podpore, takže asi tu. Pôvodná digitálna administratívka prešla rozsiahlou (digitálnou) rekonštrukciou a dostavbou. Ešte tam nastanú úpravy, keďže som si v eufórii nevšimol, že zas niektoré diely neexistujú v potrebnej farbe.


Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: MicroCITY
« Odpoveď #227 : 06. December 2020, 10:08:02 »
niektoré tie diely sú mi povedomé  >:D

Odhlásený Praetor

  • Príspevkov: 989
Re: MicroCITY
« Odpoveď #228 : 06. December 2020, 15:41:33 »
Zaujímavé, mne len udreli tie predné vysunuté hranaté horné rohy tej prístavby - asi by som ich zaoblil pomocou tile round... Vidím ale že výškové budovy sú zatiaľ v meste trendom...  ;) Tak a farebnosť by som zvolil podľa dostupných dielov, tak ako to je mi to dojde také nevýrazné... Chcelo by to farebné mozaiky na prístavbu a aj na tej hlavnej niečím oživiť... A veľmi dobre sa tu píše, keď sa druhý trápi a stavia...  >:D
« Posledná zmena: 06. December 2020, 15:45:59 od Praetor »

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: MicroCITY
« Odpoveď #229 : 06. December 2020, 16:09:32 »
hej, s tými rohmi ani ja nie som celkom spokojný, ale konštrukčne to neviem inak vyriešiť, musel by som prekopať celú tú časť a obetovať zase to, s čím spokojný som. Ale tak kým sa k tomu dopracujem, možno niečo vyhútam.
Minimalistickú farebnosť tu mám náročky, zaujímavé to má byť štruktúrou fasády. Tie polkruhové tiles 1x1 v dbg nie sú, takže to bude trochu inak vyskladané, pôvodne som mal tie kolieska aj zboku, kde sú teraz 2x1 grill, takže aktuálne skúšam možnosti.
A dbg je farba na fasáde, ktorá by sa určite páčila môjmu bývalému šéfovi, nech je mu zem ľahká. Dodnes si pamätám RAL7022, ktorú dával, kde sa len dalo.
Inak tá dark orange je naživo veľmi pekná farba.

Odhlásený Praetor

  • Príspevkov: 989
Re: MicroCITY
« Odpoveď #230 : 06. December 2020, 20:46:44 »
Dark orange je zaujímavá hlavne keď je nasvietená na svetle, ja z nej plánujem spraviť tiež jeden moc v kombinácii s Dark red...

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: MicroCITY
« Odpoveď #231 : 22. Február 2024, 07:22:40 »
Kamil dal v téme o Trnavskej výstave otázku, čo ďalej s MicroCITY. Ja do Trnavy neplánujem cestu, takže to tam nebudem zahlcovať off topicom. Za seba môžem napísať, že mám stále postavené svoje 4 moduly(Kaplnka s parčíkom, "osemposchoďák" a knižnicu), plus mám rozrobenú administratívku na dva moduly, viď o niekoľko príspevkov vyššie. Moja najbližšia účasť bude zrejme v septembri v BB, takže tam by som to vedel zobrať, ak bude miesto.
Neviem, ako sú na tom ďalší, MC sme mali vystavené zatiaľ 2x, najprv v Novej bani, kde bolo viac objektov, ale úzke ulice, druhý krát v Brezne, kde som spravil na ulice rozširujúce pásy, čo celkom pomohlo, len žiaľ ubudli nejaké objekty. Z toho, čo spomínal Kamil už zrejme neexistuje ani Buďov polyfunkčný dom, takže je otázne ďalšie smerovanie tohto projektu, či ešte existuje niekto ďalší, kto by sa vedel, mohol a hlavne chcel pridať. Ak nie, tak zrejme aj tie moje veci nakoniec skončia ako zdroj dielov pre ďalšie MOCi...

Odhlásený Praetor

  • Príspevkov: 989
Re: MicroCITY
« Odpoveď #232 : 24. Február 2024, 17:12:39 »
Tak ja plánujem spraviť ešte jednu výškovú budovu... Myslel som vystaviť to opäť v BB...

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: MicroCITY
« Odpoveď #233 : 24. Február 2024, 18:18:58 »
Ja svoje veci do BB mozem priniest, ide len o to, ci to budeme vediet vyskladat do nejakeho celku. V Brezne sme mali 4x3 moduly, keď odrátame Buďovu bytovku, tak je to 8 modulov 32x32 a to ratam aj TOMEho galeriu, o ktorej neviem, ci este existuje. Kamil deklaroval zaujem o pokracovanie a mozno aj pridanie niecoho a ja ako som pisal, viem pridat 2 moduly. Ak ta tvoja vyskova budova nebude nejaky extremny ulet, tak by sa to snad dalo tiez pridat, takze je sanca, ze to MC bude aj vacsie, ako naposledy. Este bude rozhodujuce, ci na to bude miesto, kedze je to tam vraj dost natesno.

Odhlásený kamil

  • Príspevkov: 416
Re: MicroCITY
« Odpoveď #234 : 24. Február 2024, 21:16:22 »
Neviem ci sa MC zmesti do BB - vyssie bolo avizovane, ze priestory su mensie.

Na vystavu v TT su dostatocne velke priestory, preto som sa pokusil ozivit MC temu v ramci tej vystavy.

Ak sa najde niekolko zaujemcov, ktori by chceli pokracovat v teme MC, tak verim, ze budeme mat moznost spojit sily a MOCy na nejakej vystave Tatralugu. Ak nie tento rok, tak dalsi.
Niekolki ste nakoniec zareagovali, tak sa zda, ze aspon minimalny zaujem o pokracovanir MC tu je.


Ked som si prechadzal prispevky v tomto vlakne, tak som si vsimol, ze najviac bola diskutovana sirka ciest a chodnikov. A aj z tych vystav, ktore boli vyzislo zistenie, ze sirka cesty 2 study a chodnika 1 stud je nedostatocna.
Preto si myslim, ze je nutne otvorit tuto temu, zvazit ake su moznosti a pozmenit alebo upravit dohodnute pravidla pre MC.

Nech sa paci, nebojte sa volnej diskusie a zacnime sa o tom bavit.

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: MicroCITY
« Odpoveď #235 : 24. Február 2024, 22:20:41 »
Co sa tyka ciest, su viacmenej dve moznosti:

1) ostat pri aktualnom rieseni - cesta dookola kazdej stavby na 2 study, plus podla potreby rozsirujuce pasy 2,4,6 a viac studov, pripadne siroka ulica na polovicnom baseplate sirky 16, takto to bolo v Brezne(okrem tej 16 studovej ulice)

vyhody - jednoduchsie - da sa vyskladat aj bez nutnosti pridavat dalsie prvky, ulica je medzi vsetkymi budovami, hoci iba jednosmerka, na rozsirenie staci menej doplnujucich prvkov
nevyhoda - menej miesta na budovy a chodniky/zelen atd.

2) spravit moduly bez ciest, tie mat ako zvlast prvky

vyhoda - viac miesta pre objekty
nevyhoda - nutnost mat pripraveny material na vyskladanie ulic na mieste, komplikovanejsie vyskladanie ulic pri objektoch roznych velkosti(ak su povedzme dva objekty 32x32 a vedla nich jeden 64x32, nevie byt medzi tymi dvoma mensimi ulica, alebo na konci treba nieco dorabat na ten vacsi objekt)

Ja som skor za prve riesenie, ale vzhladom na to, ze to u nas dlhodobo nevyzera na nejake rozlahle MC, tak aj ta druha moznost je asi schodna

Odhlásený kamil

  • Príspevkov: 416
Re: MicroCITY
« Odpoveď #236 : 04. Marec 2024, 17:12:17 »
Je tu aj dalsia moznost.
-rozsirit cestu na 3 study
-rozsirit chodniky na 2 study
-zrusit pravidlo, ze cesta a chodnik musi byt po celom obvode
-zaviest pravidlo, ze cesta a chodnik musia byt minimalne na 2 stranach modulu
-zaviest pravidlo, ze moduly musia mat minimalne 2 pohladove strany (aby sa dali moduly lepsie vyskladat do celku)

vyhoda - vacsia sirka ulice = oddelenie stavieb, vyzera to realnejsie (v skutocnosti nema kazda budova po celom svojom obvode chodniky a cesty)
nevyhoda - tieto zmeny by skomplikovali vyskladanie modulov

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: MicroCITY
« Odpoveď #237 : 05. Marec 2024, 20:16:16 »
Namodeloval som nejakú zostavu vo všetkých troch verziách pre predstavu, čo ktoré riešenie obnáša, obrázky sú lepšie, ako 1000 slov. Kombinoval som iba dve veľkosti objektov, 32x32 a 32x64, keď by sa pridali aj iné(64x64, 32x96...), iba by to zvýšilo komplikácie v tých verziách, kde to už ani teraz nie je celkom jednoduché.

Takže verzia 1:



Je to aktuálny stav, pre lepšie zvýraznenie som dával prídavné cesty do dark tan, s vyskladaním nie je žiaden problém
v tejto verzii sú chodníky po celom obvode šírky 1 stud, ale to nemusí byť pravidlo, tie vedia byť prispôsobené danému objektu, aj teraz máme budovy, kde sú chodníky širšie, alebo môžu byť odsadené od cesty a pridaný pás zelene
hlavná výhoda je, že cesty na seba nadväzujú

verzia 2:



tuto nie sú cesty súčasťou zakladných modulov, takže je nutné ich pridať. Nebabral som sa s tými prídavnými modulmi, ale je vidieť, že niekde sú odskoky v nadväznosti ulíc, medzi dvoma malými modulmi nie je cesta, ak by sme ju tam chceli dať, zase sa poposúva vyskladanie ulíc. Tu máme 3x3 baseplaty, kde sa to dá ešte akotak ukočírovať, ale ak by sme boli 2-3x väčší, bolo by s tým dosť veľa roboty na mieste inštalácie

verzia 3:



neviem, nakoľko som pochopil tú verziu s cestou a chodníkom po dvoch stranách, ale vyzeralo by to nejako takto. Má to nevýhody tej predchádzajúcej verzie. Keďže sa nedá celkom vopred určiť, ktorý objekt bude ako otočený, môže to byť pri inštalácii celkom problém(áno, dá sa to riešiť, ale chceli sme ísť cestou jednoduchosti)

Osobne sa mi stále najviac pozdáva prvá verzia, šírka ciest sa v nej dá riešiť najjednoduchšie a chodníky nemusia byť striktne rovnaké
Jediné mínus je, že sa berie časť plochy na samotné budovy, ale zdá sa mi to akceptovateľný kompromis. Oproti tretej verzii je to vlastne iba jeden stud šírky cesty navyše, ale tie výhody sa mi zdajú väčšie