Autor Téma: Kvalita LEGA  (Prečítané 33248 krát)

Odhlásený Praetor

  • Príspevkov: 989
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #75 : 12. Máj 2020, 07:24:10 »
Chudačik, teraz môže aspoň pobehovať aj po nuda pláži...  ;D

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #76 : 14. Jún 2020, 12:37:18 »
Rozoberam set 10197 a po rozobrati vrchneho poschodia zatial takto. TOTO je kvalita najlepsej hrackarskej firmy na svete! :vomitsmall: (n)


Odhlásený GentlemanA15

  • Príspevkov: 782
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #77 : 14. Jún 2020, 13:57:08 »
Pošleš túto foto aj do Lega?

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #78 : 14. Jún 2020, 14:07:32 »
Samozrejme! Aj s ocakavanim SAMOZREJMEHO zaslania nahradnych dielov. Zrovna vcera som pozeral telekonferenciu nemecky hovoriach ambasadorov/sefov fanklubov vratane Beyera, kde sa bavili o kvalite.

Odhlásený Toxy

  • Príspevkov: 22
    • moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #79 : 18. Jún 2020, 19:58:41 »
 :oldman: To je tým, že chcú kocky stále viac ekologickejšie, aby sa rýchlejšie rozkladali. A bude horšie. Raz postavíš, nechytať, neoprašovať, len vo vákuu udržiavať   :o

Odhlásený Betka

  • Príspevkov: 333
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #80 : 18. Jún 2020, 22:06:32 »
Ten set je z roku 2009. Počula som, že veľa setov z obdobia 2009 - 2011 majú dieliky, ktoré praskajú a aj tie dieliky sú náchylnejšie na zažltnutie a to aj vtedy, keď nie sú na slnku.

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #81 : 19. Jún 2020, 11:57:59 »
Rozoberam set 10197 a po rozobrati vrchneho poschodia zatial takto. TOTO je kvalita najlepsej hrackarskej firmy na svete! :vomitsmall: (n)

to je dosledok toho ze tu frfleme na zvysujuce sa ceny - keby sme iniciativne poziadali o zdvojnasobenie cien, mozno by sa kvalita zlepsila  ;D

Odhlásený KLF

  • Príspevkov: 5480
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #82 : 20. Jún 2020, 15:17:35 »
Dnes som postavil set zo serie Speed Champions, co je (bola?) moja najoblubenejsia LEGO tema. Obavam sa ale, ze toto uz dlho platit nebude. Zvacsenim aut to cele posunuli doslova NIKAM. Do CITY je to giganticke a na policku ako model male. Obsahuje to mrte dielov a podla mna mnohokrat aj zbytocne. Montujes vnutri daku malu vystuz/konstrukciu z 3-4 dielov, na co by stacili 1-2 diely. To je nac dobre? Len aby sme nahnali pocet dielov? Ked to uz ma mat tolko dielov, tak nech je to polickovy model, a teda cele vacsie! Toto nie je ani ryba, ani rak. Ukazky so standardnym SC autom a zo CITY nakladiakom.

ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered

Co sa dizajnu tyka, tak zas musela vo firme kolovat nejaka kvalitka medzi dizajnermi. Lebo inak si neviem vysvetlit ten vzhlad tych novych velkych vozidiel. Tie megavytrcajuce kolesa su az tragikomicke! Realne Lambo Urus ST-X ich ma presne naopak - utopene pod blatnikmi. Tak naco tie prehypovane extremne vytrcajuce kolesa??? Odpoved nam mozno da figurka, ktora k tomuto Lambu je - vzhladovo 18-rocny chalan s evidentnym syndromom ADHD. Tymto deckam su tieto sety pravdepodobne urcene.

ila_rendered ila_rendered ila_rendered ila_rendered

Dalsia vec, co ma na tejto serii vytaca - ale uz od zaciatku - su samolepky. Nie 2, nie 3, ani 4... ale niekedy aj 30! To je naco dobre??? Preco do prdele, nemozu tie diely potlacit?! Nielenze su tie samolepky v inom odtieni ako diel, ale je ich mrte, su (boli) nekvalitne a clovek ich nevie presne nalepit. Robim co mozem, lepim pinzetou, ale aj tak mi to obcas nesadne! A pokazi to cely dojem z toho auta. To je taky problem vsetko potlacit, ked to vedia robit ine - podstatne menej majetne - firmy?! Hlavne ked sa jedna o set, kde je tych samolepiek 100 na 10 arsikoch!

ila_rendered

No a nakoniec to najlepsie. TLG obhajuje roznorodost farebnych odtienov tym, ze dnes sa vyuzivaju rozne materialy a farby na rozne typy dielov. A teda jeden typ dielu moze mat iny odtien, ako iny typ dielu. OK - neviete to zvladnut, Lepin to vie, COBI to vie. Vy nie. Poprosim ale teda aby mi vysvetlili, preco JEDEN A TEN ISTY typ dielu ma rozny odtien farby v TOM ISTOM sete?!?!?!

ila_rendered ila_rendered ila_rendered

Je mi zle. :vomitsmall: Je mi zle z toho, kam to TLG dopracovalo. A uvedomil som si este jednu vec. Ja by som na exkurziu do LEGA nemohol ist. Pretoze by ma papluh zabil za to, aku hanbu by som spravil! Ja by som sa totiz tych zasratych slnieckarov sustavene vysmiatych a tvariacich sa aky je svet skvely, aky su vsetci ludia skveli spytal, preco tak dosieraju celu produkciu?! A otazok by som mal vela - od B-modelov v Technicu, cez nezmyselne 8-wide Speed Championsy a nekvalitne materialy, az po sracky typu Super Mario. Pretoze ja som ochotny za kvalitu zaplatit co si vyrobca pyta. Ale ak niekto spravi nakladne auto, kde jednou z taziskovych vlastnosti ma byt celoodpruzena zadna naprava a je tam pevna, tak to povazujem za ciste DILETANTSTVO. A rucim vam tu vsetkym, ze normalnu odpoved by mi tam nikto nedal! Co by z mojej strany vyvolalo - uz neslnieckarsku - reakciu. Tak ak dakedy pojdete do Danska, mna radsej fakt neberte. :oldman:

Odhlásený mesje

  • Príspevkov: 2026
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #83 : 20. Jún 2020, 15:36:46 »
otazne je, ake naklady to robi spravit potlac namiesto nalepiek, viem si predstavit ze TLG setri jak sialene kde sa da, tak to moze byt dovod...
co ale VOBEC nepochopim, ked uz tam davaju nalepky, preco nedaju aspon 2 arsiky s nimi??? nakladovo by to bolo mozno 10 centov naviac, ale brutal by to pomohlo na a) opravy po decku, co to krivo nalepi, b) nahradenie starych zošúverených nalepiek... nehovoriac ze to zvysi sancu ak sa ten aršík zabudne dat do krabice, tak mam aspon druhy - co sa minule stalo.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #84 : 20. Jún 2020, 16:19:09 »
Kiez by som mal 18, to ADHD by som uz dako predychal. Mne sa tato mierka paci. Ale asi to bude tym, ze city som uz zavrhol davno a doteraz som rychlych sampinonov neriesil. No musim suhlasit s tymi samolepkami. Ked bolo v sete par samolepiek, tak to bolo na nervy, ale ok. Ale pri tychto setoch je to uz samolepkove sialenstvo. A este to casto aj vyzera zle, lebo tie samolepky maju na seba nadvazovat na susednych dieloch, ale uz zo svojej podstaty - samolepky su plochou mensie ako diely - proste nenadvazuju. A na zaver, ked uz daju tolko samolepiek, preco je tam par dielov aj tak potlacenych? No a to, ze niektore samolepky su zle potlacene/narezane uz je len taka ceresnicka.
« Posledná zmena: 20. Jún 2020, 16:21:32 od MiKeL »

Odhlásený muffin

  • Príspevkov: 768
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #85 : 20. Jún 2020, 17:38:13 »
Mne samolepky nevadia, lebo ich nepouzivam  >:D, ale je mi jasne, ze na takychto modeloch to vie byt pekne otravne a potlacene diely by boli asi vhodnejsie.
Chapem, preco presli na 8 wide, vidiet to aj na tych fotkach, hlavne tie dve Ferrari vedla seba, a tiez mi je jasne, ze pre dlhorocneho zberatela to moze byt problem. Nastastie toto nie je moja tema, takze ma to nemusi trapit.
Co sa tyka tych farebnych rozdielov, toto sa taha uz dlhsie a bude to len horsie. Jedna vec je recyklacia, "eko" materialy a dalsia su niektore farby, ktore su na to haklivejsie. S lime som mal problem na Xerione, takisto aj so zltou pri niektorych setoch, teraz je vseobecne dost problem so Sianom.
Mna najnovsie zacinaju stvat technic piny a niektore konektory, ktore sa rozpadaju same od seba... >:(

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #86 : 20. Jún 2020, 18:17:31 »
ad nálepky, to je na dlho. Kto pracoval v nejakej korporácii tak pochopí ako to v takých firmách chodí, kto nie tak si to nevie ani predstaviť.
Treba si uvedomiť, že LEGO prichádza každý rok s cca 600 setmi s ktorých cca polovica skončí v katalógu a sú tam ďalšie veci ako polybagy, promá a pod. Na tom pracuje niekoľko stoviek ľudí čo do daných setov majú čo povedať. Ak by sa tomu nechala voľná ruka tak to skončí ako posledne keď šli do krachu. To znamená že nejaké mikro manažovanie výnimiek nehrozí, jednoducho sú tam pravidlá ktoré sú nastavené tak aby sa to nerozpadlo aj s nejakou rezervou.

Každý polrok dostávajú produktové teamy pridelený počet nových dielov na použitie - záleží aj akého typu, v podstate každý diel zabere ďalšie miesto v sklade, potlač zabere miesto na stroji (rôzne stroje pre rôzne typy dielov a počty farieb), diel v inej farbe zabere čas a stroj v lisovni, nové diely zas stoja čas a peniaze na formu a otestovanie... samotná cena diel sa bude líšiť v zložitosti a predpokladanom objeme/životnosti dielu.
Samozrejme ako v správnej korporácii existuje zamestnanecký underground popri oficiálnych pravidlách, novú formu si nikto nelajzne spraviť načierno, ale rôzne "kšefty" medzi oddeleniami existujú, napr rozhovor o pirátskej zátoke kde sa dizajnér chváli ako presvedčil iný team že potrebujú sud v novej farbe lebo im už nezostali sloty.
Keď už to padne na nálepky tak je to aj o určitej samoregulácii dizajnéra keďže ako sa jeden z nich vyjadril v zmysle že dvojnásobok nálepiek v podstate nič nestojí v nahodnotení výroby setu.

No ale samotnými dielmi to nekončí, navrhnutý set je ešte naceňovaný na produkciu, napríklad je rozdiel pre baliace linky. Každý jeden diel zaberá jednu pozíciu na baliacej linke, ale tie majú rôznu konečnú dĺžku. Aj preto sa používajú podsáčky. Samozrejme toto si nevyberá nejaký návrhár ale nejaký počítač s pánmi s výroby. A kludne sa môže stať že pár dielov navyše zabere ďalšiu linku kvôli rozdeleniu, pri cca 10% nálepiek v rámci SC to je viac ako pravdepodbné. A čas sú peniaze...

Ak si niekto chce pozrieť rozdiel medzi potlačou a bez tak nech si pozre Lugbulk alebo Bricks and Pieces ceny pre základný diel v danej farbe a potlačený. Interná suma je samozrejme nižšia, ale pomer podobný.

Takže v konečnom dôsledku je to komplikované, miestami skostnatelé a sledované kopcom korporátnych účtovníkov. Technicky nieje problém pristaviť nové sklady, linky a pod a riešiť potlačov otázka je kto v súčasných časoch tie investície schváli. Hlavne keď im to evidentne na popularite neuberá. Ak by im priháralo tak a) majú to v rukáve ako zmenu b) ak pôjdu dole tak sa uvoľnia aj linky, skladové pozície  >:D

U COBI je to relevantná konkurenčná stratégia, stačí si pozreť ako v ponukou vypĺňajú to čo TLG nerobí alebo "nechce" robiť a v podstate tematicky mu nekonkurujú. Tak je pre nich dôležité pre nich sa vymedziť napr kompletnou potlačou.

Odhlásený MiKeL

  • Príspevkov: 2499
    • Moja zbierka
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #87 : 20. Jún 2020, 18:41:09 »
Inac, v dvoch z troch SC 8w setov, co som zatial postavil, bolo doskriabane celne sklo.

Odhlásený papluh

  • Príspevkov: 4455
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #88 : 20. Jún 2020, 19:11:28 »
Farebnosť je výsledkom viacerých faktorov.

Prvým je to že niekedy po roku 2000 prešli od dodávok hotových granulátov od napr koncernu Bayer na dodávky len pár základných a farbeniu na mieste. Na jednej strane to podporuje nezávislosť (a vyjednávanie o cene popri konkurencii) na druhú stranu na to evidentne nemali skúsenosti, diely z toho času majú mať aj iné problémy ako mierne odlišné farby (priesvitnosť, machanické vlastnosti a pod). Jo a základný granulát je lacnejší ako špecifické farby s parametrami:D Plus ho berú od viacerých výrobcov (zas diverzifikácia).
Druhým je že tých základných granulátov je pár a mieša sa to v reálnom čase priamo na mieste lisovania, tj každý lis ma vlastný mix ktorý musí byť udržiavaný v správnej kvalite.
Ako bonus sa snažia recyklovať otrepy, to sú tie zvyšky po vstreknutí plastu kanálikmi tak kde sa ešte používajú a iné zvyšky z daného plastu. Tj ďalší zdroj materiálu do mixu.
A ako som písal je to mixované v reálnom čase, nieje tam žiadna zásoba že mix pre X tisíc dielov. Tj aj malé odchýlky sa vedia prejaviť.

Samozrejme technologicky sa to dá dotiahnuť, lenže ak máme pár stoviek rovnakých lisov a miesto na skladovanie pár základných granulátov tak by to potrebovalo čo ? No brutálne investície. Kto ich schváli ? no pokiaľ nebudú pravidelne obnovovať linky tak asi nikto  :-X

Lenže tým to nekončí, taká krabica s dielmi ( je ich tam len pár tisíc viď tie v ktorých prišli 2x4 kocky a to boli tie najväčšie) ide do automatizovaného skladu, ten si určí kde ktorú kam uloží. Ale aj odkial ktorú zobere ked ich treba na baliacu linku. Takže tam sa na danej pozícii môžu za sebou ocitnúť krabice s dielmi ktoré boli vyrobené s veľkým časovým rozdielom, do podávača sa väčšinou neplní len jedna naraz takže sa mixujú diely z viac krabíc. Takže ak farba pomaly utekala mimo tak skok bude veľký. A to nehovoriac ak rovnaký diel zo setu je v rôznych sáčkoch.

Toľko k technologickému okienku.
Jednoducho snaha robiť veci "doma", následky obrovského objemu, zdieľania dielov, následnej automatizácie a optimalizácie s menšou kontrolou majú toto za výsledok. Keď bolo LEGO  vo veľkosti COBI či LEPINu, komplet materiál im dodávali veľké firmy, ako diely liezli z lisu tak šli plus mínus do krabíc keďže pri manuálnej regulácii to bolo najjednoduchšie, tak aj keď boli nejaké odchýlky tak sa tak očividne neprejavovali.

Nakoniec bonus na zasmiatie/zaplakanie.
LEGO House dostal nový exkluzív, model jednej z prvých drevených hračiek - káčera. V tlačovej správe bol aj príbeh o tom ako starý Ole Kirk nechal syna ktorý ušetril 3. vrstvu laku a sa tým pochválil , celú dodávku doniesť zo stanice a prelakovať. Lebo "only best is good enough" (posledný odstavec tu)
No a reálny produkt ?
tu https://1.bp.blogspot.com/-AY7p3bi6owE/XuorHDf6hMI/AAAAAAAAPag/xfi9ZFBoQZUAXaqh0PVUvaWXrn-xaJvXACLcBGAsYHQ/s640/LEGO-House-Wooden-Duck_40501_back_01.jpg
alebo v prílohe   >:D

Odhlásený matej

  • Príspevkov: 760
Re: Kvalita LEGA
« Odpoveď #89 : 25. Jún 2020, 12:04:38 »
@Mikel už si asi štvrtý človek ktorý má problém s tým čelnim sklom :D

Dnes som rozoberal pre zákazníka Pet Shop hnedé dieliky začali praskát bricks plates a schody, a aj vianočný dom hnedé dieliky začali v ruke praskát!! Stou kvalitou dnes má pekné nás...!